kelik-kelik aje..^^

Wednesday

TUJUH PERKARA GANJIL

Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."

" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.

Sambung pemuda itu lagi, " Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"

Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.

" Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu, " Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."

" Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.

" Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.

" Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."

Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah s. w. t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta amalan sebesar zarah. Wallahua'lam.. 

Semoga Bermanfaat..^^
HEncikvirus

21 Memberi Pendapat:

Nuraisyyah said...

hmmm..kite golongan yg mane 1 la kn..hmm..smoge ALLAH mengampunkan sgale dosa dan memberi kemulian semasa hidop dan mati..aminn..:)

nice entry..insaf..

CiK QiQi said...

kadang kita rase cm amaln kiten ie da tbaik.tapi Rasulullah S.A.W yang da dijamin syurga pon kuat beribadah. Nape kite yg bese nie duk relax je cm xtau je efeknye andai kita ingkar n tgglkn ape yg disuruh..

wallahua'lam

hentakbelipat said...

semoga segala kelemahan dan kesilapan dapat di tampal dan diampunkan oleh tuhan....

Tirana said...

Mengingatkan alam kubur saja pun sudah menakutkan..bagaimana agaknya kalau berada di sana nanti.

+akufobia+ said...

astaghfirullahal'azim.semoga DIA ampunkan dosadosa kita yang terdahulu,kini+akan datang.insaf.

dunspeak♥ said...

hm..kita golongan mana la kn....

Fatimah Samsuddin said...

astaghfirullah..

bgus post ni.. kita manusia ni mmg slalu kna ingatkan.. buat dosa tu bukannye xtau dosa, tp nafsu utk lakukan tu xdpt dlawan..

sugar2 kapas strawberry said...

suke sgt dgn post2 yg cmni ;)

Aidy Shahiezad said...

gud info..

semoga segala kesalahan dan kealpaan kita di dunia diampunkan Allah s.w.t..

papabear said...

peringatan untuk kita semua...

hans said...

thanks weih kongsi pasal dgn semua pasal entry nih
entry yg bagus nih
thumbs up untuk ko

aku zaty said...

same2 la kite insaf..=)

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

tq bagi up entry nie.... terasa keinsafan....

mimi said...

singgah lepas hujan lebat berhenti..

abc+milo said...

syukurlah sebab si pencuri kain kafan itu mahu berubah dan insaf.

kita ni...bila lagi??


;) terima kasih mengingatkan

cikCEPET said...

sntiasa mmbuat kn kite igt kpd NYA..
nice en3 :))

HEncikvirus said...

BErsama-samalah kita amek ikhtibar kan..^^

Amy Syaquena said...

salam ziarah..1st time berkunjung di sini,nice blog..amy just follow ur blog..pasni leh la amy selalu berkunjung di sini,klu ada masa jemput la ke blog amy..salam kenal ya..

y@n@ M!B said...

harap2 kita tergolong dlm yg no 7..aminn ^_^

ellis suriyani said...

ehem..traffic jem..pon..pon.. :D

samizul.net said...

d(^^,)