kelik-kelik aje..^^

Saturday

ISUHANGAT??Tips?BLOGGER?apa kaitan neh..^^

Gamba: the real upin ipin..hehe..amacam xde pecaye k..actually syah jupe masa merayap2 cari bahan project ..hehe..Hurmm...Tiba-tiba rasa mcm nak update blog cerita pasal...pasal pe ek???..hmm..manakah perginya idea2 ku neh..jap nak sedut blk ..yela da 2 minggu asik dlm lab j wat projek..syukur da siap..FYPku bakal berada di IEEE soon..hehe..jap2,haa br teringat....lampu da menyala kat kpala ak da..nak wat tentang...ak nak wat tentang tips berblogging. Bukannya reti dan hebat sangat sebenarnya, tetapi sakadar hanya untuk berkongsi. Kebetulan ramai juga yang bertanya bagaimana ini dan itu. Maaf aku katakan, sebab aku ni baru je nak bertatih. Nuffnang tu pun baru tahu apa function dia. Pagerank pulak baru nak tahu sikit-sikit. Fuhhhh, banyak lagi yang aku tak tahu pasal dunia blog ni. Terlalu banyak.Tapi encik nuffnang da bagi ak income yg sgt2 syiok..tq2 encik nuffnang..^^
Idea bagus
Idea aku ni takde lah bagus mana untuk entry baru aku, aku cuma taip apa yang terlintas di fikiran sahaja. Contohnya, sekarang ini aku baru j blk mkn satay hj samuri..haa ble cite pasal kekenyangan  ak skrg..hehe *yaa topik baru tu. hehe
Tips dari senior-senior blogger
Ini memang aku pernah buat dulu. Rajin sungguh aku duduk depan lappy membelek post demi post dalam blog tersebut. Hanya untuk mengetahui tips yang bagus untuk blog aku. Contoh blog: Onizuka. Entry senior ini memang mantap ah sebab apa yang di cakap, mendatangkan hasil. *muahahaha. suka aku.

- Ada gambar dalam entry supaya pembaca tak bosan. Juga rajin sedikit tekan enter supaya terlihat perenggan agar entry lebih kemas dan pembaca juga akan selesa.

- Rajin komen blog lain. Jangan memharapkan orang lain komen di blog anda sahaja, tetapi kita juga perlu berinteraksi dengan blog-blog lain. Disitu kita akan menarik mereka untuk datang ke blog kita. The more you give, the more you get! :D (lakukan selama seminggu)


- Rajin berblogwalking dari satu blog ke satu blog. Kalau waktu pagi dapat 20 visitors, petang dapatkan lagi 20 visitors yang berlainan dan begitu juga untuk waktu malam. Dari sini juga, mungkin ada blogger yang akan menjadi follower blog anda.

- Rajin mengupdate blog. Sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Update pula perlu cari waktu sesuai. Dinasihatkan jangan update blog pada waktu pagi-pagi buta kerana kekurangan pembaca. (sibuk tidur diatas katil tahu tak..^^)
- Kalau susah sangat nak dapat visitors, buatlah satu tajuk yang hangat gila waktu sekarang ini. Contohnya dulu kes Benjy sangat howt diperkatakan. Memang traffic walaweh akan tinggi. Orang akan search di Google dan blog anda akan tersenarai di situ.

Erkkk! Aku rasa itu sahaja yang aku buat setakat ini. Alhamdulillah ada sedikit kemajuan untuk blog aku ini. Walau apapun terima kasih kepada yang sudi baca blog tak seberapa ini...^^daa..

syah@thebirds
xdiligent@gmail.com
YM = syahchudburrey@yahoo.com

1 Memberi Pendapat:

-FiNaZ- said...

nice entri.
tpi sye malas la nk update blog kebelakanga nie.
pe yerk nak wat??